četrtek, 8. december 2011

Rambo Amadeus o turbofolku

Turbofolk je pravi obraz tranzicijskega kapitalizma. Še vedno je v porastu, saj so kapitalisti, ki pripadajo prvi generaciji kapitalistov, vse bogatejši, vozijo vse večje in večje jahte, itd. Moja definicija turbofolka - za trenutek predpostavljajva, da drži, saj sem si jo sam izmislil - je, da je to nekritična raba tehnologije.

Naj pojasnim. Če se dve plemeni bojujeta in pobijata z uporabo lokov in puščic, je vse v okviru trajnostnega razvoja. V trenutku, ko jima nekdo proda avtomatsko orožje in začnejo njuni pripadniki obvladovati tehnologijo streljanja, obenem pa v glavah obdržijo plemenski način razmišljanja, postane to nekritična uporaba tehnologije. V enem letu se bodo pripadniki plemen medsebojno iztrebili. Enako je v svetu šovbiznisa. Če kavarniška pevka poje v kavarni, je to povsem simpatično. Ko pa ji damo na voljo stilista, aranžerja, veliki oder in  prime time na televiziji, je to turbofolk. Podobno velja, če damo vaškemu glasbeniku, ki je zrel za to, da igra na porokah, televizijski kanal, kjer lahko ustvarja program po svojem okusu. Vsa ta nekritična uporaba tehnologije ni potem nič drugega kot turbofolk.

Je naša družba dovolj zrela za sodobno tehnologijo?

Lahko bi rekli, da Švicarji na nek način obvladajo atomsko tehnologijo in so s tem znanjem zgradili CERN, kjer zdaj preučujejo subatomska jedra. Če pa bi to tehnologijo obvladala Severna Koreja, bi bila prva stvar, ki bi jo naredili, atomska bomba, ki bi jo vrgli na Južno Korejo. Tehnologija se lahko uporablja ali pa zlorablja. Za to, da ne bi prihajalo do turbofolk fenomena, je potrebno imeti nek sistem uporabe tehnologije, navodila za uporabo, če hočete.


* * *


Vir:
Celotni intervju je bil objavljen na spletni strani Dnevnik.si.



--

Ni komentarjev: