torek, 28. september 2010

Razlika med letom 1970 in 2010

Scenarij 1:
Janezek in Markec se po šoli stepeta.

1970   Zberejo se firbci. Janezek zmaga. Janezek in Markec si sežeta v roke in postaneta dosmrtna prijatelja.

2010   Pokličejo policijo, ki aretira Janezka in Markca. Obtožijo ju fizičnega napada, oba izključijo, čeprav je Markec izzval spopad. Oba otroka morata obiskovati program za preprečevanje nasilja cele 3 mesece. Šolski odbor skliče sestanek za vključitev programov proti nasilju v redno prakso.

Scenarij 2:
Dejanček je nemiren v razredu in moti ostale sošolce.

1970   Dejančka učiteljica pošlje k ravnatelju in ta mu da nekaj vzgojnih. Vrne se v razred, kjer potem sedi mirno in ne moti pouka nikoli več (no, vsaj nekaj dni).

2010   Dejančku dajo velike količine Ritalina - šibka verzija sintetičnega kokaina z primesmi. Testirajo ga za ADHD (primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti). Dejančkovi starši začno dobivati invalidnino in šola dodatno državno subvencijo, ker ima Dejanček razvojno motnjo. Dejanček čez nekaj časa postane zombi.

Scenarij 3:
Franci ima glavobol in vzame nekaj aspirinov s seboj v šolo.

1970   Franci dobi od učiteljice kozarec vode, da lahko popije aspirin.

2010   Učiteljica pove šolskemu psihologu, ta ravnatelju in ta pokliče policijo. Francija izključijo iz šole zaradi posedovanja prepovedanih
drog. Pri Franciju doma naredijo racijo.

Scenarij 4:
Mali Joško razbije okno na sosedovem  avtomobilu in zato ga njegov oče da čez koleno, nakar sledi prašenje  tazadnje.

1970   Joško je naslednjič bolj pazljiv, zraste normalen, gre na fax in postane uspešen podjetnik.

2010   Joškovega očeta aretirajo zaradi zlorabe otrok. Joška dajo v rejniško oskrbo, čez čas pristane v lokalni tolpi. Psiholog s socijalnega prepriča Joškovo sestro, da je bila v zgodnjem otroštvu zlorabljana tudi ona in njun oče je pečen - 3 leta na Dobu. Po pritožbi tožilca in nešteto člankih v Slovenskih novicah, 24 ur, mu kazen spremenijo na 5 let zapora brez možnosti pomilostitve.

Scenarij 5:
Mihec izprazni nekaj petard v prazno pločevnko Fante in z njo razstreli mravljišče.

1970   Mravlje umrejo.

2010   Pokličejo policijo, vojsko in antiteroristično enoto. Mihca obtožijo terorizma, SOVA pridrži in vzame pod drobnogled starše, ostale otroke odpeljejo neznano kam, zaplenijo računalnike. Mihčev oče pristane na listi potencijalnih teroristov in nikoli več ne sme sesti na letalo.

Scenarij 6:
Duško pade med igro in si odrgne kolena. Medtem, ko joče, pride njegova učiteljica in ga poboža, objame v tolažbo.

1970   Duškotu je takoj bolje in nadaljuje z igro.

2010   Učiteljico obtožijo, da je seksualna lovača in pedofilka. Vržejo jo iz službe, dobi 3 leta zapora. Po pritožbi tožilca in nešteto člankih v Slovenskih novicah, 24 ur, zadeva konča na evropskem sodišču. Duško mora 5 let obiskovati terapevta.

Ni komentarjev: