četrtek, 23. september 2010

Naše zdravstvo

Pragmatik 

 

07. september 2010 ob 10:38:36

 

Tudi sam sem zdravnik in sem dezural v javnem zavodu, pa sem dobesedno dezurstvo prespal, ker sem imel najvec 2 intervenciji na noc, pa se to ni bilo nic nujnega. Sedaj sem zasebnik in sem placan po opravljenem delu: torej, ce je vec bolnikov, vec delam in vec zasluzim. Ko grem na dopust, nic ne zasluzim. Delo je transparentno in tocno se ve kaj, kdaj in koliko sem delal.

Prej v javnem zdravstvu sem vedno dobival isto placo, ne glede na to, koliko sem delal in kako dobro sem delal. Obstajali so tudi kolegi, ki so imeli zaslombo v predstojnici in tem izbrancem ni bilo potrebno delati, ker nas je nekaj drugih delalo za dva. Na moja stalna opozorila nihce ni odreagiral, ker bi sicer privilegiranci izgubili privilegije, teh pa je bilo ravno zadosti, da se ni nic spremenilo. Sistem je naravnan tako, da predstojnike nihce ne nadzira, kadruje pa se po politicni pripadnosti in ne po strokovnosti. Trend v bolnisnicah je naravnan tako, da zdravniki-izbranci delajo cim manj, mlajsi pa cim vec. Delo v ambulanti je nekaj povsem drugega, kot vizita na oddelku in potem do odhoda domov nic vec. Glas najbolj obremenjenih in najslabse placanih zdravnikov se ne slisi, najbolj glasni pa so tisti, ki tudi najvec zasluzijo.

Dezuranje se je vedno splacalo, saj sem s spanjem v bolnici dobil pol ali se vec place, sploh ob nedeljah in praznikih. In tocno to je problem. Zdravniki si z dezuranjem popravljajo place in od tega vira dohodka enostavno ne odstopijo. Zanimivo, da ko se grejo "izobrazevat" na Bali, ali v Kenijo itd, jim to placa farmacevtska firma, potni nalog in dnevnice pa dobijo od ustanove, kjer delajo. In zdaj namesto, da bi stavkali, so namenoma izbrali umik soglasja, ker vejo, da bi v primeru stavke morali poskrbeti za stare, otroke, nosecnice in urgenco, sedaj pa jim ni treba. To je odurno, kar pocnejo kolegi in zdaj se tocno vidi, koliko jim je za zdravje in zivljenja ljudi- nic, samo denar steje. To, da krivdo zelijo zvaliti na vlado, je absurd, saj jih je Marusic pozval in jih se vedno poziva, naj se do 1.1.2011 pogajajo, ko bi sprememba placila dezurstev stopila v veljavo, pa niso zeleli, ampak izsiljujejo ze od 1.9.2010 z neracionalnim vztrajanjem pri umiku soglasja, Kustrin pa vpije "vlada nam ni ponudila nic".

In seveda se oglasajo tisti, ki so financno najbolj prizadeti, ker bo treba oktobra placati kredite in zimsko smucanje, a denarja ne bo. Kirurgi bi lahko svoj poziv naslovili na lastne kolege in apelirali, naj spet zacnejo dezurati, ne na vlado in na Fides, sicer pa nobenih apelov ni potrebno, ker lahko ze danes vsak posamezni zdravnik zamrzne umik soglasja, ce misli iskreno, pa kot kaze ostaja vse skupaj bolj na besedah, ker je zasluzek vecji motiv, kot pa ogrozujoce stanje zdravstvenega sistema.

Zanimivo je tudi to, da navkljub nedezuranju, doloceni anesteziologi lahko popoldan delajo kot samoplacniki pri samoplacniskih operacijah in se jim splaca za denar odpeljati iz Ljubljane v Izolo, v javnem zdravstvu pa ne morejo delati nadur, ker so umaknili soglasja. Zanimivo je tudi to, da se dr. Kustrin, ki je anestezilog, v casu umika soglasja vsakodnevno pojavljata na TV, namesto, da bi delal. Zdravniki lahko nemoteno delajo tudi v popoldanskih zasebnih ambulantah, dopoldan v javnih zavodih pa velja umik soglasja... in teh anomalij je ogromno, skupni imenovalec pa je zasluzek.

Spomnim se tudi vec debat in pomislekov drzavljanov, da tujih zdravnikov ne zelijo, ker jim ne zaupajo- bojda slovenski drzavljani ne razumejo hrvascine ali srbskega jezika, torej zelijo zdravnika, ki obvlada knjizno slovenscino, ne glede na kvaliteto.

Kolegov absolutno ne podpiram in trgovanje z zdravjem drzavljanov je zame nekaj nesprejemljivega, sploh, ko za talca vzamejo celotni zdravstveni sistem in izsiljujejo zgolj zaradi denarja. Pa da ne bo pomote: obstaja izredno veliko postenih in dobrih zdravnikov, ki socustvujejo z bolniki, a se njihov glas ne slisi. Dokler zdravniki sami ne bodo ocistili svojih vrst in bodo kolegialno scitili nekaj monopolistov v lastnih vrstah, ne bo sprememb.

Marusic je prvi minister, ki je koncno stopil na rep monopolnih zasluzkarjev in v tem ga v celoti podpiram.


Ni komentarjev: