sreda, 23. september 2009

Vesoljni potop - drugič

Po dolgih letih je Bog ponovno pregledal Zemljo. Ljudje  so postali pokvarjeni in nasilni. Zaradi tega je Bog sklenil, da jih bo  uničil, tako kot jih je že nekoč, pred veliko leti, tako da bo ponovno  izvedel vesoljni potop.
In tako reče Bog Noetu: >>Noe, izdelaj  ladjo iz cedrovine tako kot takrat: 300 komolcev dolgo, 
50 komolcev široko in  30 komolcev visoko. Ker se ljudje iz prejšnjih izkušenj niso ničesar naučili,  želim Zemljo uničiti z vesoljnim potopom.  V to barko vzemi s seboj tvojo  ženo, tvoje sinove in njihove žene in od vsake živalske vrste po  dva, moškega in ženskega spola. Čez pol leta ti bom poslal veliki  dež.<<
Noe - tu to ni bilo pogodu:
"kaj že spet? Ponovno bo 40 dni padal dež in 150 dni bo neprijetnih dni na vodi, skupaj z vsemi živalmi in  brez televizije."
Toda Noe je bil ubogljiv in je obljubil, da bo ubogal ukaz.

 


Po šestih mesecih so se nad Zemljo dvignili črni oblaki in je pričelo deževati. Noe je sedel na svojem vrtu in jokal, ker še ni izgradil barke.

>>Noe<<, je zapil Bog, >>Noe kje  imaš barko?<<


Noe ga pogleda v nebo in pravi: >>Gospod, bodi  usmiljen! <<
Bog ga vpraša: >>Kje je barka Noe?<<

Noe si  obriše solze in pravi: >>Gospod, zakaj si mi to naredil. Najprej sem  šel v občino in zaprosil za gradbeno dovoljenje. Na občini so bili prepričani, da želim zgraditi nekakšen hlev za ovce. Niso  razumeli načrta in oblike projekta, absolutno pa niso verjeli, da bo to  barka.

Zaradi tvojih izmer so bili zmedeni, saj nihče ni vedel kako dolg  je komolec, pa je moj arhitekt moral pripraviti nov načrt.
Zato so prošnjo  za gradbeno dovoljenje prvotno odklonili, ker ladjedelništvo v naselju ni  dovoljeno. Ko sem končno našel pravi kraj, so nastali novi problemi.

Zdaj je najbolj pereč problem, ali barka potrebuje varnostna vrata, napravo za gašenje požarov in cisterno za vodo. 

 Toda, ko sem  jim obrazložil, da bo priteklo veliko vode in da za gašenje požarov ne  bo potrebna cisterna, so me odpeljali k psihiatru.

Zatem so mi iz  mestne uprave sporočili po telefonu, da sicer lahko zgradim barko, da pa je  moj problem kako jo bom transportiral do najbližje reke. To ni njihov  problem, saj so zamenjali župana.

Poklical me je še drugi državni  uslužbenec iz iste mestne uprave, ki je poudaril, da so zelo orientirani na  stranke, ter jim želijo ugoditi in me obenem opozoril, da lahko v EU in  Bruslju zaprosim za stimulativna sredstva za ladjedelnico; tako sem moral  vložiti prošnjo v osmih izvodih in v treh jezikih EU.

Prenehal sem z  iskanjem cedrovine. Libanonska cedrovina se ne sme uvažati. Ko sem zatem v  gozdu hotel kupiti steblo, so mi povedali, da   je prepovedano podiranje  dreves, saj tako predpisuje zakon. Menda to škoduje podnebju.

Poleg  tega bi moral dokazati, da sem posadil enako število dreves, kot sem jih  želel posekati. Ko sem jim razložil, da nikoli več ne bo takšne narave in da  je neumestno posaditi nove rastline in drevesa, me je ponovno obiskal  psihiater.

Tesarji, ki sem jih angažiral za graditev, so mi obrazložili,  da bodo oni poskrbeli za drevesa. Toda oni so prvo apelirali na sindikat, le-ti pa so hoteli pripraviti tarifni dogovor. Ker pa se  nismo zedinili, so začeli s stavko. Bog, če bi ti vedel kako so  današnji mojstri dragi. S čim naj jim to plačam?

Glede na kratek čas,  sem pričel s zbiranjem živali. V začetku ni bilo težko, vsaj dve mravlji sta  še živi. Ko pa sem hotel prepričati dva tigra in dve ovci, da morajo zaradi  višjih interesov nekaj časa živeti v miru, so poklicali iz Društva za zaščito  živali in mi takoj povedali, da so proti takšnemu načinu čuvanja živali.

Bog, ali sploh veš, da potrebujem dovoljenje za transport  živali  po zakonih EU? Mi je že uspelo izpolniti 22. stran
formularja,  vendar  trenutno ne vem kaj na navedem kot cilj transporta.

Ali si  vedel, da se npr. rogate živali v času parjenja ne smejo transportirati? Veš  pa, da so jeleni stalno v tem obdobju, pa tudi bik ne razmišlja o ničemer  drugem kot o parjenju.

Upam, da ti je jasno, da moram biti za transport  zajcev pozoren na 43 različnih predpisov. Moj odvetnik pravkar preverja kako  je z divjimi zajci.

Sicer pa te prosim, da mi pomagaš urediti, da  lahko barka pluje pod tujo zastavo, saj bi plula po Jadranu, potem bi to zelo  poenostavilo celoten postopek pri pridobivanju dovoljenja.

Nek  zagovornik Greenpeace-ja mi je razložil, da urin, blato in smeti iz hleva ne  smemo zlivati v vodo. Kako si ti to sploh predstavljaš? Prvič je bilo zelo  preprosto.

Tako, Gospod, jaz ne zmorem več, čisto sem obupal! Ali ne bi  bilo bolje, če bi s seboj na barko vzel tudi odvetnika?<<

In Noe  pade v jok. Preneha deževati, nebo se je zvedrilo, sonce zasijalo. Na nebu se  pričara prečudovita mavrica. Noe
pogleda v nebo in se nasmeji: 
>>Gospod, ne boš uničil Zemlje?<<

Nato mu Bog odgovori: 
>>Ne razmišljam več o tem, ker bo to naredila vaša državna  uprava.<<



Ni komentarjev: