petek, 25. september 2009

Največja prostovoljna čistilna akcija

Naredimo to tudi v Sloveniji

Tretjega maja 2008 so Estonci, majhna pribaltska država z 1.3 milijona ljudi, izvedli najbolj ambiciozno  prostovoljsko akcijo vseh časov. Zadali so si , da bodo državo očistili vseh divjih odlagališč in to v enem samem dnevu. Za uresničenje načrta bi potrebovali 40.000 prostovoljcev, vprašanje pa je bilo, kako se tako velike kampanje lotiti.

Prvi korak je bil zbrati skupino ljudi, ki so vsi močno verjeli, da je tak projekt mogoče izpeljati. V začetnih tednih se je tako zbralo 20 drznih, ta številka pa je na koncu narasla na kar 620 prostovoljcev. Povabili so tudi najboljše strokovnjake in tako ustvarili tim, ki je bil sposoben izpeljati nekaj tako velikega.

Drugi korak je bil privabiti partnerje. Zavedali so se, da potrebujejo podporo celotne družbe. In ni ga bilo, ki bi jih zavrnil. Timu so se pridružile vplivne osebnosti, NGO-ji, računalniški strokovnjaki, velika podjetja, politiki, mediji, predsednik. Neverjetno. Pridobili so več kot 500 uradnih partnerjev, ki so priskočili na pomoč z osebjem, tehnično opremo in transportnimi sredstvi, mediji pa so dali na razpolago prostor za oglaševanje.

Tretji korak je bil kartiranje. Cilj je bil narediti virtualno karto divjih odlagališč. Iskali so jih na terenu in označevali lokacije z GPS-jem. Kar 620 prostovoljcev je iskalo odlagališča in naredilo karto z označenimi več kot deset tisočimi divjimi odlagališči.

Četrti korak je bil posvečen organizaciji promocijske kampanje. Potrebovali so 40 000 prostovoljcev, da bi počistili kar 10 tisoč ton odpadkov. Izvedena je bila največja promocijska akcija v celotni estonski zgodovini in to brezplačno. Igralci, glasbeniki in kulturniki…prav vsi so podprli akcijo.

Peti korak je bil registrirati skupine ljudi, time, ki bodo odgovorni za čiščenje posameznih območij.

Tri tedne pred akcijo je bilo registriranih deset tisoč sodelujočih, preostalo pa je le še upanje, da je promocijska kampanja prepričala še trideset tisoč ljudi, potrebnih, da bi akcijo lahko izpeljali.

3.5.2008. Dan D za estonsko ekologijo in naravo

Na akciji se je zbralo več kot petdeset tisoč ljudi, kar je 4 % prebivalcev Estonije.

Kar bi vlada čistila 3 leta in za to porabila 22.5 mio evrov, so v akciji počistili v enem dnevu, natančneje petih urah, in za to potrebovali le pol mio evrov. In kar je najpomembneje:  Akcija je imela tako veliko odmevnost, da se je dotaknila prav vsakogar in tako močno zvišala osveščenost prebivalcev Estonije.

Njihova zgodba je inspiracija tudi za vse nas.

V Sloveniji se ustanavlja skupina, ki bo ponovila to veliko zgodbo, na pomlad 2010, tudi pri nas. Uspe nam lahko le z vašo pomočjo.

Ni komentarjev: